keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

Paapan vinkit osa 3 - Näyttelyyn, näyttelyyn

Melko usein meiltä kysellään kaikenlaista näyttelyistä. Paapan vinkit on jatko-bloggaus, jossa kertoillaan miten Paapan kanssa toimitaan. Paljastamme jokaisessa osassa muutaman salaisen aseenkin. Paapa ei mene väittämään, että vinkit toimivat kaikilla akitoilla muista roduista puhumattakaan. Jekku-akitaan nämä konstit ovat kuitenkin tehonneet ja tällaisia meidän kokemuksemme ovat..
 

Nättelyyn, näyttelyyn

Tässä Paapan vinkkien osassa keskitymme näyttelypäivään. Näyttelysäännöt löytyvät Kennelliiton sivuilta kohdasta Lomakkeet ja säännöt. Sääntöihin pitää tutustua huolellisesti, etenkin sertin vastaanottamiseen liittyen. Tässä osassa on koottuna joitakin näyttelyihin liittyviä pulmatilanteita ja ratkaisuja näihin.

Matkalle mukaan

Ollaan armottomia tavaran hamstraajia näyttelyihin, mutta kummasti sitä kaikkea vaan voi tarvita.
  • näyttelynamit ja namitasku tms.
  • hihna ja panta sekä näyttelyhihna ja -panta
  • numerolappuhiha tai hakaneula
  • näyttelynumero, aikataulukirje, ajo-ohjeet ja navigaattori, kynä
  • koiran rokotustodistus, mahdolliset ell.todistukset
  • vettä ja vesikuppi (myös koiran ruuat jos tuleekin pitkä päivä)
  • makuualusta ja/tai häkki (häkin peitto tai verhot)
  • kampa, pyyhe, kakkapussit
  • handlerin vaatteet ja kengät kehään
  • eväät ja riittävästi juotavaa
  • kosteyspyyhkeitä, talouspaperia
  • näyttelytuoli tai muu istuinalusta, ulkonäyttelyyn sateenvarjo (teltta ja pohjalle muovi)
Ja siis mihin tätä kaikkea tavaraa tarvitaan? Suurin osa listalla olevista tavaroista on ihan varmasti jokaisen näyttelyvarustukseen kuuluvia. Mainitsen nyt vain jos on jotain erityistä. Kirjoitin ajo-ohjeet ja navigaattori. Tämä siksi, että osa näyttelypaikoista on niin omituisissa paikoissa, että navigaattori ei niihin löydä. Mikään ei ole pahempaa kuin myöhästyä kehästä koska ei löydä perille! Suomessa eläinlääkärin todistuksista kehässä hyväksytään vain Kennelliiton lomakkeelle tehdyt ja leimalla hyväksytyt todistukset. Ulkomailla meno on villimpää mutta suosittelen, että todistus on kielellä jota tuomari mahdollisesti ymmärtää. Tämäkään ei kuitenkaan takaa, että tuomari ottaa todistuksen huomioon paitsi Suomessa kivesten osalta. Jos koirasi lepäilee kehän laidalla häkissä, kannattaa ottaa joku vaate millä häkin voi peittää.

Näyttelyleiri à la Eesti Voittaja 2011. Voittajan on helppo hymyillä ;) Huomaa sateenvarjo!
Hyvä ruoka, parempi mieli - eikä tarvitse maksaa itseään kipeäksi surkeasta sämpylästä ja kahvista. Siispä omat eväät. Ja oikea ruoka esim. salaatti voittaa voileivät. Vähän enemmän vaivaa, mutta näyttelyssä vietetään koko päivä, joten siellä on hyvä viihtyä. Joku paikka mihin istua pelastaa koko päivän, kunnollisesta häkistä saa ruokapöydän tai sitten kannattaa liikkua sen rotuisten koirien seurassa, joilla on oma trimmipöytä. Näyttelyissä on aina likaista, joten suosittelen kosteuspyyhkeitä ja talouspaperia. Niillä voi pyyhkiä paitsi sotkuja myös likaantuneita vaatteita ja koiran tassuja. Vessapaperinkaan saatavuus ei aina ole näyttelyissä varmaa - varsinkaan ulkomailla. Sateenvarjo otetaan aina mukaan ulkonäyttelyyn. Sateella sillä välttää kastumisen ja auringon paisteella pääsette edes hetkeksi varjoon. Handleri ottaa mukaan sellaiset vaatteet, että olkoon olosuhteet näyttelypaikalla mitkä tahansa, on koiran kanssa kiva mennä kehään. Vaihtovaatteet ei ole väärin ihmistä kohtaan, sillä mitä tahansa voi sattua. Ota huomioon myös kengät; märät jalat ei ole kivat! Osan tavarasta voi tietysti jättää autoon mikäli alkoi hirvittää.

Kehän kulku 

Laita numerolappu näkyvälle paikalle ja näytä numerosi kehäsihteerille kun hän kokoaa luokkaa kehään. Älä kysy kehäsihteeriltä koiria ikinä nimeltä, vaan näyttelynumerolla! Tuomari katsoo aluksi koko kilpailuluokkaa yhdessä, seisotettuna sekä liikkeessä ja sitten on yksilöarvostelujen vuoro. Mikäli ette ole luokassanne ensimmäisenä kilpailuvuorossa, antakaa yksilöarvostelun ajaksi kilpakumppaneillenne tilaa. Poistukaa ihan kehän laidalle tai mahdollisesti kokonaan kehänauhan ulkopuolelle. Seuraa vuoroasi ja valmistaudu menemään kehään heti kun tuomari on saanut edellisen koiran arvostelun valmiiksi. Koira esitetään tuomarille normaalisti suoraa sivusta noin 2-3 metrin päässä tuomaripöydästä. Älä mene liian lähellä tuomarin pöytää, jotta hän näkee koiran sivusta eikä yläviistosta. Jos seisominen kyllästyttää koiraasi, tehkää nopea pyörähdys ympäri ja jatkakaa seisomista. Tämä keskeytys on parempi kuin kokoajan pyörivä ja hyörivä arvosteltava. Tuomari haluaa nähdä koiran myös liikkeessä, yleensä kierros kehän ympäri ja edestakaisin tai kolmioura riittää. Koiran tulee ravata liikkuessaan, ei laukata tai vetää hihnassa. Katsele käsimerkkejä ja kuuntele mitä tuomari sinulta pyytää. Yksilöarvostelu on koirasi hetki loistaa, joten esitä sen parhaat puolet.

Erään näyttelyn saalis
Kilpailuluokkaan pääsee ERI:llä. Mikäli ERI:n saaneita on alle neljä saavat kehään tulla myös kaikki erittäin hyvän saaneet. Koirat asetetaan kilpailuluokassa laatuarvostelu- ja sen sisällä numerojärjestyksessä (36 ERI, 38 ERI, 39 ERI, 37 EH). Lopuksi koirista sijoitetaan neljä parasta ja tuomari ilmoittaa, mitkä koirista ovat sertifikaatin arvoisia (SA). ERI + SA:n saaneet koirat saavat jatkaa sukupuolen parhaan PU/PN kehään. Muut hakevat arvostelunsa joko heti oman arvioinnin tai pelkän ERI:n saaneet kilpailuluokan jälkeen. Sukupuolen paras-kehässä koiria seisotetaan kilpailuluokkittain sijoitusjärjestyksessä (JUN1, JUN2, NUO1, AVO1, AVO2, AVO3, VAL1, VET1). Tuomari ottaa jatkoon haluamansa koirat ja pyytää muita poistumaan.  

Serti ja kv näyttelyssä cacib jaetaan sukupuolen paras -kehässä sijoittuneille. Serti jaetaan jos yksikin koira on saanut ERI SA:n ja siitä seuraava koira saa vara-sertin. Cacibin tuomari jakaa halutessaan ja cacibin saaneesta seuraava voi saada vara-cacibin. Koira voi ottaa sertin vastaan jos sillä ei vielä ole Suomen muotovalioon oikeuttavia sertejä kasassa. Neljännen jne. sertin voi vastaanottaa vain junioriluokan koira, sillä se odottaa 2 vuoden ikää. Ole valmiina vastaamaan, kun kehäsihteeri kysyy voiko koirasi vastaanottaa sertin. Muista myös sanoa, mikäli koirastasi tulee Suomen muotovalio! Saatte siitä ruusukkeen ja rastin arvostelukaavakkeeseen, yleensä myös jonkin palkinnon. Cacibin voi vastaanottaa koira, joka ei ole juniori tai veteraani, samoin vara-cacib. Mikäli sijoittuneista yksikään koira ei voi näitä palkintoja vastaanottaa, jatketaan "etsintää" muiden jo kisasta pudonneiden ERI SA:n saaneiden joukosta. Ettehän siis katoa heti paikalta vaikka tuomari ei teitä sijoita. Paras uros ja paras narttu kilpailevat lopuksi rodun parhaan tittelistä. Vain ROP-koiralla on oikeus osallistua jatkokilpailuihin. Molemmat osallistujat voivat lopulta hakea arvostelunsa. Ryhmäkehien tuloksia ei enää merkitä arvostelukaavakkeelle.
ROP Candida's Aurora Borealis VSP Kaakkomäen Kouji 
Eesti Voittaja 2012 Kuva: Merja Ylhäinen
 

Kehässä liikkeitä esiteltäessä, voit ohittaa hitaammin liikkuvan koiran ULKOKAUTTA, kunhan palaat omalle numerojärjestyksen mukaiselle paikallesi kun koiria aletaan seisottaa. Samoin hitaammin liikkuvana, voit auttaa kanssakilpailijoitasi tekemällä vähän muita pienempää ympyrää. Koirat esitetään seisoen yleensä vastapäivään ja kuono menosuuntaan. Mikään sääntö ei kuitenkaan kiellä sinua esittämästä koiraasi naama vastakkaiseen suuntaan, kunhan et häiritse kanssakilpailijoitasi. Akitan kanssa pitää aina muistaa, että etenkään urokset eivät arvosta vastavirtailijoita. Miksi sitten haluaisit esittää koirasi vastavirtaan? Syynä voi olla paremmin toiselle sivulle kiertynyt häntä, kauniimpi väritys toiselta kyljeltä tms. Akitoilla tuomari usein tahtoo katsoa koirien ilmeitä ns. samanaikaisesti, joten tällöin sinun vastavirtailijana pitää kääntää koirasi nassu samaan suuntaan muiden kanssa. Muutoinkin tuomari voi kieltää "vastavirtailun" jos siitä on haittaa kanssakilpailijoille tai arvostelun sujuvuudelle. Yksilöarvostelussa voit kuitenkin huoletta esittää koiran siihen suuntaan kun se parhaimmalta näyttää tai seisoo parhaiten.

Mikäli koirasi on toisia koiria kohtaan ärisijä, olet itse vastuussa siitä ettet häiritse muiden suoritusta. Kehässä häiriköivä koira voidaan poistaa kehästä ja sille voidaan antaa laatumaininta hylätty käyttäytymisen vuoksi. Ärisijää ei kuitenkaan tarvitse jättää kotiin. Voit harjoitella käyttäytymistä. Jätä koirallesi tilaa kehässä muihin nähden, blokkaa sen näköyhteys muihin ja pyydä sitä keskittymään sinuun. Nameista voi olla apua. Siis niistä erityisherkkunameista!

Jatkokilpailut 

Koirasi voi osallistua myös kasvattajaluokkaan tai jälkeläisluokkaan jos se on saanut vähintään laatumaininnan erittäin hyvä. Olethan ystävällinen ja otat osaa näihin kilpailuihin, mikäli sitä sinulta pyydetään. Näyttelyyn tullessa tulee aina varautua mahdollisuuteen, että koirasi pääsee kilpailemaan aina iltapäivän isoihin kehiin asti. Poikkeus ovat vain pennut, jotka saavat lähteä kotiin kun ovat oman esiintymisensä rotukehässä tehneet. Kasvattaja ja jälkeläisluokassa koirat esitetään ryhmänä samaan suuntaan vierkkäin seisotettuina ja niitä juoksutetaan rinnakkain ryhmänä. Jälkeläisluokka voidaan järjestää vain erikoisnäyttelyssä. Akitoja kasvattajaluokassa esitettäessä pitää olla tarkkan, ettei kippuroille tule riitaa.

Ruovesi 2013 FCI5 ryhmä
Mikäli olet niin onnellisessa tilanteessa, etä koirasi on rodun kaunein, odottavat sinua iltapäivällä järjestettävät isot kehät. Koirat esitetään FCI:n roturyhmittäin. Yleensä ennen loppukilpailukehään menoa kaikki roturyhmän koirat esiarvostellaan, eli ryhmän ottava tuomari käy läpi koirat kuten rotukehässä. Kuuntele kuulutuksia, jotta tiedät milloin ja missä oman ryhmäsi koirat esiarvostellaan. Esiarvostelu on melko pikaista yhden koiran kohdalla, mutta kaikkien ryhmän koirien läpikäymiseen menee aikaa. Anna koirasi levätä kun tuomari ei sitä juuri ole tuijottamassa! Esiarvostelukehästä näyttelytoimitsijat ohjaavat koirat isoon kehään. Kannattaa jutustella edellä ja perässä olevien handlerien kanssa niin aika kuluu mukavammin. Samalla voit vaikka kehottaa takana tulevaa pitämään etäisyyttä koiraasi jos se on tarpeen. Koirat päästetään kehään pienin välimatkoin ja jokaisen koiran rotu kuulutetaan katsojille. Rodun parhaat kasvattaja- ja jälkeläisryhmät sekä veteraanit arvostellaan omissa jatkokilpailuissaan. Myös juniorit voivat joissain näyttelyissä kilpailla näyttelyn parhaan juniorin jatkokilpailussa. Nämä jatkokilpailut myös esiarvostellaan kuten ROP-koirat. Roturyhmän voittaja etenee BIS-kehään. Mikäli näyttely on kaksipäiväinen, tulevat myös ensimmäisen päivän ryhmävoittajat uudelleen näyttelypaikalle toisena päivänä.

Miten näyttelystä otetaan kaikki irti

Näyttelyleiri Vaasa KV 2013
Rotukehän jälkeen näyttelyt ovat odottelua. Mukaan kannattaa ottaa häkki, sillä nelijalkaisesi saattaa kaivata levähdyspaikkaa kaikelta tohinalta. Sen lisäksi sinulla on paikka, johon voit jättää kippuran mennessäsi ostamaan ruokaa tai ostoksille näyttelypaikan kojuihin. Pidä huolta tavaroistasi, sillä etenkin isommissa näyttelyissä liikkuu epärehellisiä ihmisiä. Rotukehän jälkeen on aikaa evästelyyn, joten tähän kannattaa panostaa.  

Ole sosiaalinen! Kaikki paikalla harrastavat samaa asiaa kuin sinä koirasi kanssa, joten juttua varmasti riittää. Kannatta tutustua mahdollisimman moniin samaa rotua kanssasi harrastaviin. Tämä saattaa johtaa mielettömiin yhteisiin näyttelymatkoihin koti- ja ulkomailla. Saatat myös saada korvaamattomia koiran esittämisvinkkejä. Aikakin kuluu nopeammin kun voi jutella muiden kanssa. Suosittelen muiden rotujen rotukehien katselemista, siinä oppii paljon näyttelysäännöistä sekä koiran esittämisestä. Mikäli joka tapauksessa jäät ryhmäkilpailuihin asti odottelemaan, kannatta kyllä katsoa muitakin isoja kehiä.
Jekun suurinta herkkua - maksaa!

Salaiset aseet 

Meidän salainen ase numero yksi ovat omat namit näyttelykehään. Jekun suurinta herkkua on maksa, joten sitä se saa vain näyttelyissä ja jouluna jauhettua maksaa riisipuuron joukossa. Kehään otetaan n. 5-10min vedessä keitettyjä ja pieniksi pureskelematta nieltäviksi paloiksi paloiteltua naudan maksaa. Paapa ei leiki, joten lelut on meiltä jääneet kehästä pois. Paapa ei myöskään saa ruokaa ennen kehää, vaan vasta sen jälkeen. Suosittelemme teitäkin etsimään jonkun erikoisherkun näytelmiä varten. Ja näillä ei sitten edes harjoitella!

Älä missaa seuraavia osia Paapan vinkeistä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti