keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Paapan vinkit osa 2 - Esiintymisen harjoitteleminen

Melko usein meiltä kysellään kaikenlaista näyttelyistä. Paapan vinkit on jatko-bloggaus, jossa kertoillaan miten Paapan kanssa toimitaan. Paljastamme jokaisessa osassa muutaman salaisen aseenkin. Paapa ei mene väittämään, että vinkit toimivat kaikilla akitoilla muista roduista puhumattakaan. Jekku-akitaan nämä konstit ovat kuitenkin tehonneet ja tällaisia meidän kokemuksemme ovat..

Harjoittelusta

Kukaan ei mene pitämään esitelmää tai puhetta harjoittelematta. Miksi siis menisit näyttelykehään kokeilemaan onneasi? Koiran harjoittamisen lisäksi handlerin pitää huolellisesti tutustua näyttelysääntöihin ja käydä ihan katsomassa miten homma näyttelyssä toimii. Keskitymme tässä osassa Paapan vinkkejä esiintymisen harjoitteluun yleisemmällä tasolla. Myöhemmässä osassa sitten tarkastelemme tarkemmin akitan esittämistä. Tärkeintä näyttelyuran alussa on oppia käyttäytymään näyttelykehässä, niin handlerin kuin koirankin. Hienosäätöä voi sitten opetella myöhemmin kokemuksen kartuttua. Kannattaa myös katsella miten akitasi liikkuu vapaana tai lenkeillä. Monesti oma koira antaa parhaita esittämisvinkkejä. Ja muista harjoitella aina leikin varjolla! Aluksi keskittymistä vaaditaan vain lyhyen hetken, mutta aikaa myöten pidempään. Anna nameja tai päätä harjoitukset leikkihetkeen. Kokeile mikä parhaiten sopii omalle akitallesi. Kehässä pitäisi olla kivaa, silloin opitte esiintymään.  

Jekku melkein 3v 4.9.05 Vantaa Kuva: Tiina Vuorio

Näyttelyhihna ja -panta ovat usein erilaiset kuin lenkeillä käytettävät talutusvälineet. Tärkeintä näyttelyhihnan valinnassa on, että koira ei pääse siitä irti peruuttamalla eikä hihnaa katkaisemalla. Akitan näyttelyhihnoista ja -pannoista lisää sitten myöhemmässä Paapan vinkeissä, jossa käsitellään akitan esittämistä. Valitsit minkälaisen taluttimen tahansa, niin tärkeintä on turvallisuus ja toisaalta se, että koirasi osaa käyttäytyä valitsemassasi taluttimessa. Valjaiden ja/tai flexin kanssa kehään ei kuitenkaan ole mitään asiaa! Näyttelytaluttimen tulisi olla huomaamaton, mutta tarpeenmukainen sanovat säännöt ja suositukset. Kun sopiva talutin on valittu, tulee sen kanssa harjoitella sekä liikkumista, että seisottamista. Kun Jekku oli pieni, harjoittelimme näyttelyitä aina näyttelyhihnan kanssa. Nykyisin hihna yhdistyy jo muutenkin näyttelyihin, joten mielenkiinnon ylläpitämiseksi olen tästä jo luopunut. Pennulle tai nuorelle koiralle sekä harvemmin kehissä kävijälle tästä kuitenkin on apua. 
  
Paapa jaksaa odottaa
Kehä ei ole mikään pikaruokala, vaikka onnistuneesta suorituksesta käytettäisiinkin palkintona herkkuja. Opeta akitasi odottamaan palkintoaan. Arvosteltavana olemisen tulee tarkoittaa kahta asiaa; neljällä jalalla seisomista sekä odottamista. Handlerin kannatta kokeilla erilaisia tapoja seisottaa koiraa, jotta se oikea tapa löytyy; edestä, sivusta, seisaallaan, polvillaan. Opeta koira katsomaan eteensä, ei sinua kasvoihin. Oikea korkeus on usein siinä missä namipussi on kiinnitettynä vyöllesi tai kätesi alas ojennettuna. Alussa palkkaa tarvitaan useammin, mutta harjoituksen myötä nameja tarvitaan vain muutama. Mikäli voit keskittyä muuhunkin kuin makupalojen syöttämiseen arvostelun aikana, jää sinulle aikaa huomata mitä koiran takapäässä tapahtuu. Kovin monen koiran jalatytyvät namien hotkimiseen keskittymisen takia mahan alta. Tai pää kääntyneenä namien toivossa suoraa kohti taivasta kuin tarhapöllöllä. 

Pönöttäminen

Seisominen on varmaankin koirista tylsintä hommaa kehässä. Monelta kovin ihmisrakkaalta nelijalkaiselta pönöttäminen vaatii kärsivällisyyttä ja toisaalta mikäli kopeloiminen ei koiran mielestä ole mukavaa, vaatii seisottaminen harjoittelua toisesta syystä. Opeta koirallesi sana seisomista varten. Paapalle se on "seiso". Tän tulisi tarkoittaa akitallesi sekä seisovaa asentoa, että odottamista. Tarkoitus olisi, että koira seisoisi lähes paikallaan tuomarin käydessä sitä käsin läpi ja antaisi tuomarin katsoa niin hampaat kuin kiveksetkin ongelmitta. Iloinen pusuttelija on tuomarin mielestä varmasti murisijaa mukavampi, mutta syliin kiipeämisestä ei valitettavasti saa lisäpisteitä. Tuomarin pitää pystyä arvostelemaan myös lähietäisyydeltä koiran seistessä rauhassa paikallaan. Älä kuitenkaan koskaan rankaise kehässä iloista pusuttelijaa! Pyri omalla rauhallisuudellasi kertomaan, että riehaantuminen ja liiallinen iloisuus on sallittua vain tuomaria tervehdittäessä ja/tai arvostelun päätyttyä.

Eesti Voittaja 2012 Kuva: Merja Ylhäinen
Koiran keskittymiskyky on etenkin nuorena vain muutaman hetken mittainen, joten käytä hyväksesi tätä. Seisota hetki, pyörähdä koiran kanssa pieni ympyrä ja seisokaa uudestaan. Älä pyöräytä koiraa selkäsi takaa ympäri ja jää itse paikallesi. Kun lähdette yhdessä liikkeelle, saat usein myös fiksumman akitaksen luulemaan, että maisema vaihtuu ja seisominen maistuu taas. Pahinta on tilanne, jossa akita tylsistyy ja jää retkottamaan paikalleen; selkä painuu notkolle, korvat kääntyvät sivuille ja tassutkin ovat vinksinvonksin. Hyvällä lykyllä vielä handleri katselee taivaita ja vain passiivisena odottaa arvostelun päättymistä. Arvostelu kestää vain muutamia minuutteja, joiden aikana tuomarin tulee kertoa mielipiteensä koirasta sillä hetkellä ja siinä kunnossa. Olet maksanut juuri tästä mahdollisuudesta saada virallisen ulkomuototuomarin arvio akitastasi. Ethän pilaa mahdollisuuksiasi välinpitämättömyydellä!
Paapa harjoittelee

Helpointa ja usein myös onnistuneinta on opettaa akita seisomaan vapaasti. Kannustan silti kaikkia opettamaan akitansa sietämään myös asettelemista. Joskus on päiviä ja kehätilanteita, joissa seisominen ei millään tahdo luonnistua kauniisti. Jotta homma ei mene taisteluksi, onkin hyvä olla varasuunnitelma, jossa handleri asettelee koiran jalat ja hännän oikeaan järjestykseen. Keskitymme akitan esittämisen hienouksiin Paapan vinkkien tulevassa osassa. Tärkeintä on harjoittelun alussa opettaa, että seisomiseen kuuluu paitsi ryhdikäs, tasapainoinen asento neljällä tassulla, myös odottaminen. Hienouksia voi harjoitella sitten kun kokemusta karttuu.
 
Handlerit monesti tietävät miltä kauniisti seisova koira näyttää sivusta päin. Tärkeää on kuitenkin oppia näkemään miltä koira näyttää yläviistosta silloin kun se seisoo hyvin. Tässä peili on oiva apuväline ja siksi Paapa harjoitteleekin toisinaan peilin edessä. Seiso-käsky on sisäistetty yhtä hyvin kuin istu tai anna tassu -käskytkin. Monen mielestä onkin hauskaa kun Paapa saa nameja ja sitä pyydetään tekemään temppuja. Kesken istumisen ja tassun antamisen käsketäänkin seisomaan ja Paapahan oikein ojentaa itsensä - selästä suoraksi, edestä ryhdikkääksi, kiertää kippuran selän päälle sekä ottaa akita-ilmeensä käyttöön. Osaapa se käskystä heiluttaa häntääkin seistessään.. Harjoituksia tehdään meillä sekä oman handlerin kanssa, että toisinaan myös muiden perheenjäsenten kanssa. Tämä siksi, että silloin handleri itse näkee miten sitä oikein on tapana pönöttää. Vanhoja näyttelyvalokuvia on myös hyvä toisinaan katsoa, niin huomaa jos jotain menee tyypillisesti vikaan.

Kopelointi

Tarkoitamme siis sitä hetkeä kun tuomari koskettelee koiraa; tutustuu sen turkin alta löytyvään rakenteeseen, hampaisiin, purentaan ja niihin kiveksiin. Monelle akitalle tämä on se totuuden hetki. Harjoittelun tarvetta ei voi tässä kohtaa korostaa liikaa. Tuomareita on vaikka minkä näköisiä, kokoisia, kuuloisia ja liikkeisiä. Heillä voi olla päällään ihan mitä tahansa ja he voivat tarvita liikkumiseen vaikkapa kävelykeppiä. Totuta siis akitasi kaikenlaisiin ihmisiin ja näiden kosketuksiin.

Tuomari tervehtii Jekkua EEV 2012 Kuva: Merja Ylhäinen

Ensinnä tuomari tervehtii koiraa antamalla sen haistella ja kysyy handlerilta koiran iän. On erittäin tärkeää, että koiralle on selvää tuomarin olevan mukava tyyppi. Vastaa siis kysymyksiin ja yritä olla rento, ihmisiä ne tuomaritkin ovat. Handlerin jännittäminen ja kouristuksenomainen ote taluttimesta ei ainakaan edesauta tilannetta. Voit vaikka taputtaa kippuraasi samalla kun kerrot tuomarille minkä ikäinen hän on. Tässä vaiheessa ihmisrakkaampi kippurahäntä on jo suunnilleen pusutellut tuomarin kuoliaaksi, eikä siinä mitään. Seuraavaksi täytyy kuitenkin keskittyä seisomaan paikallaan. Mikäli omistat sellaisen vähän pidättyvämmän akitan, älä pakota sitä asemaan missä sen pitää puolustaa sinua. Tervehdi tuomaria reippaasti ja kiinnitä akitasi huomio itseesi. Tuuppaamalla epävarmemman koiraan suoraa tuomarin hampaisiin, pilaat turhaan mahdollisuutesi. Koiralle voi antaa makupaloja tuomarin käydessä lävitse koiraa, siitä ei ole haittaa. Voit opettaa epävarmemman akitan kiinnittämään huomionsa sinuun tuomarin sijaan ja myös jutella sille kopeloinnin aikana. 


Tuomari käy koiran kauttaaltaan läpi. Kuva: Merja Ylhäinen
Kun tuomari tunnustelee koiraa eripuolilta ja tarkistaa uroskoiran kivekset, tuomari haluaa koiran seisovan liikkumatta. Älä anna uroksen kääntyä tuijottamaan tuomaria loukkaantuneesti kivesten tarkistuksen yhteydessä. Tuomari kuitenkin koskettaa koiraa, joka on hänelle vieras ja koiran äkkinäiset liikkeet voidaan tulkita väärin. Ota kunnon ote pannasta. Väistävän koiran kanssa voit ottaa kiinni myös koiran mahan alta. Harjoittelemalla opitte missä handlerin kannattaa olla koiraan nähden kussakin arvostelun vaiheessa. Optimaalisin tilanne ei ole sellainen missä pitelet koiraa aloillaan sen toivoessa olevansa missä tahansa muualla, mutta joskus harjoittelusta huolimatta käy niinkin. Jokainen arvostelukerta kuitenkin opettaa koirallesi jotain, eikä se saa temppuilulla päästä kuin koira veräjästä. Oikein aran koiran kanssa leikin voi kyllä jättää kesken, mutta näyttely ei muutenkaan ole paras mahdollinen harjoittelupaikka arkajaloille.

Hampaiden tarkastus meneillään. Kuva: Merja Ylhäinen

Hampaat tuomari voi tarkistaa itse tai sitten pyytää handleria näyttämään ne. Molempia tilanteita pitää harjoitella etukäteen ja pyytää myös ihan tuntemattomia katsomaan koiran suuhun. Helpoiten näytät hampaat niin, että otat koiran kuonosta kiinni yläkautta ja kohotat koiran huulia aivan samoin kuin koira tekisi muristessaan. Peukalo huolehtii toisesta puolesta ja etusormi toisesta. Tällöin et myöskään tuki koiran hengitysteitä. Näytä ensin koiran purenta (etuhampaat) ja sitten purukalusto molemmilta sivuilta. Tuomari voi myös pyytää avaamaan koiran suun ihan auki pigmentin tarkastamista varten. Hampaiden näyttämistä peruuttamalla väistävän koiran voit pyytää istumaan ja ottaa jalkojesi väliin, jolloin vapautat molemmat kätesi pitämään kiinni koiran päästä ja kuonosta. Samaa tapaa voi käyttää, vaikka tuomari tahtoisi itse hoitaa hampaiden tarkastuksen. Monellekaan akitalle hampaiden näyttäminen ei ole ongelmallista itsessään, vaan koska tilanteesta on mahdollisuus paeta niin näin myös tehdään. Ole tarkkana, ettet kumarru itse kurkkaamaan koiran suuhun hampaita näyttäessäsi tai saatatte lyödä tuomarin kanssa viisaat päänne yhteen - kirjaimellisesti.

Juoksentelu

9,5-vuotias Paapa vauhdissa. Kuva: Merja Ylhäinen
Siisteimmältä koiran juoksuttaminen näyttelykehässä näyttää, kun koira saa kulkea vapaalla hihnalla ja kuuntelee handleriaan. Tarpeenmukaista ei ole, että koira seuraa tuijottaen handleria tiukasti kasvoihin kuten palveluskoira. Handlerilla ja kippuralla pitää kuitenkin olla juoksemisessa yhteinen suunta ja vauhti. Sivusta esitettäessä koiran pitäisi päästä liikkumaan mahdollisimman vapaasti, jotta se voi esittää kaiken potentiaalinsa ja liikkeen ulottuvuuden. Moni akita laskee luontaisesti päänsä alas ja ojentaa kaulaansa eteenpäin lähtiessään liikkeelle, eikä tämä haittaa mitään. Parempi on esittää vapaat, irtonaiset liikkeet, joissa selkälinja on suora kuin väkisin kiskoa remmistä koiran päätä ylös. Kaula ylöspäin ojennettuna koira liikkuu usein runko vinossa, selkälinja notkolla ja kahdella uralla, tehottomasti takapäästään.
Edestakaisin liikuttaminen. Kuva: Merja Ylhäinen

Etenkin nuoren koiran kohdalla liikkuminen vaihtelee koiran kasvaessa. Tämän lisäksi likkeeseen vaikuttavat kehän pohja ja erilaiset tilanteet. Lisäksi vaihtelee vielä handlerinkin liikkumisvauhti kenkien, vaatetuksen, sään, pohjan ym. syiden mukaan. Näistä syistä juoksemistakin pitää harjoitella erilaisissa tilanteissa ja eri pinnoilla. Eräs tärkeä harjoittelun paikka ovat myös liukkaat lattiat. Koirille on melko luontaista, että ne pelkäävät liukkaalla ja usein myös kiiltävällä lattiapinnalla liikkumista. Liukkaita lattioita voi harjoitella lemmikkieläinliikkeissä, parkkihalleissa ja tietysti toisten ihmisten laatta- tai laminaattilattioilla. Kuka sitä nyt kotonaan lattioita naarmuttaisi? Mikäli ongelmia aiheuttavat kehät, joissa on matto, voi tätäkin harjoitella ihan kantamalla liukkaalle alustalle tai ulos maton, jota pitkin harjoitellaan juoksemista.

RYP-kehä Latvia 2008. Kuva: Tiina Vuorio
Hyödyllistä olisi päästä toisinaan harjoittelemaan muiden ja niiden vieraidenkin koirien kanssa liikkumista sekä seisomista rivissä. Match showt ovat hyviä harjoittelupaikkoja tähän. Näyttelykoulutukseen kuuluu olennaisena osana myös tavallinen remmikäytös ja sen erityinen vahvistaminen kehätilanteessa. Näyttelykehässä toisille koirille uhittelijoita ei suvaita, eikä muiden suoritusta saa häiritä menemällä liian lähelle. Etenkin urosakitat ovat monesti kovia jätkiä muiden koirien lähettyvillä. Pyri blokkaamaan koiran näköetäisyys toisiin koiriin mahdollisuuksien mukaan, kiellä kaikenlainen ääntely ja keskitä akitasi huomio itseesi. Muista, että sinun koirasi ei välttämättä murise, mutta ette voi tietää miten kilpakumppaninne reagoivat.

Heti käännöksen jälkeen. Kuva: Merja Ylhäinen


Edestakaisin liikuttaessa oleellista on, että koira ja esittäjä liikkuvat suoraa tuomarista poispäin ja  takaisin häntä kohti. Kiemurtelu aiheuttaa ristiaskeleita ja pilaa liikkeet. Opetelkaa lähtemään edestakaisin liikettä esittäessänne vauhtiin heti ensimmäisestä askeleesta, muuten loppuu tila kesken. Suunnan vaihtaminen on tärkeä opeteltava asia vauhdin ja remmikäytöksen lisäksi. Ikinä ei kannata yllättää koiraa kiskomalla se pelkästä remmistä uuteen suuntaan. Tähänkin kannattaa opettaa jokin sana. Paapa tottelee käskyä "takaisin". Kiinnitä koiran huomio itseesi opettamallasi sanalla ja pysähdy. Aluksi harjoitellessa vauhtia kannattaa hidastaa ennen pysähtymistä, mutta harjoittelun myötä pelkkä sana riittää. Käänny itse rivakasti menosuuntaan, josta koirakin havaitsee aikeesi. Kiinnitä koiran huomio uudelleen itseesi ja lähde liikkeelle. Nopea suunnanmuutos on paitsi tehokasta, myös näyttää hienolta. Tarkistakaa vielä suunta ja matka ettette juokse tuomaria kumoon paluumatkalla.

Paapan kanssa etsitään ihan tavallisilla lenkeillä välillä oikeaa vauhtia. Kaikenlaisia pinnanmuodostuksia, pintamateriaaleja, mattoja, lattialuukkuja ja kuoppia on kehissä nähty. Parhaiten Paapa viihtyy nurmella liikkuessaan. Juoksuharjoitukset tehdään nykyisin ilman näyttelyhihnaa ja yleensä ihan kokonaan ilman hihnaa. Ompa koiran liikkeitä pihamaalla ihan kuvattukin, jotta myös handleri näkee kauempaa miten koira likkuu eri vauhdeissa. Myös käännöksiä erinäisiin suuntiin harjoitellaan seuraamisen tapaan. Mitään palveluskoiramaista seuraamista Paapa ei ole kuitenkaan ikinä oppinut - itsenäinen ja arvokas akita kun on.

Salaiset aseet

Harjoittelun tulosta RYP-5 Liettua 2009 Kuva: Tiina Vuorio
Mitä tehdä kun muutoin koira seisoisi ryhdikkäästi aloillaan, mutta yksi jaloista on väärässä asennossa? Sen sijaan, että ottaisit kiinni koiran jalasta ja siirtäisit sen oikeaan kohtaan, voit myös työntää omalla kengänkärjelläsi koiran tassua. Ihan harjoittelemattakin useimmat koirat siirtävät tassua taaksepäin kun varpaisiin kohdistuu painetta. Ole kuitenkin varovainen, sillä varpaistaan helpommin kutiavampi akita saattaa loikata puoli metriä ilmaan ensimmäisen kerran kun kokeilet tätä. Koomisia ovat myös jalkojaan ravistelevat tai kirputtamaan jäävät akitakset.

Lopuksi vielä

Jos kaikesta kotiharjoittelusta ja mätsäreistä huolimatta jotain menee vikaan, älkää lannistuko. Kehätilanne on aina erilainen tilanne kuin mikään harjoitus. Yritä johdonmukaisesti ja rauhallisesti saada homma toimimaan kehässä, yritä olla turhautumatta. Mahdollisesti tähdet eivät olleet kippurasi mielestä oikeassa asennossa tai perhoset nipistelevät vatsassa. Ensi kerralla olette sitäkin kokemusta varmempia kehäkävijöitä. Pitää muistaa, että näyttelyt ovat vain harrastus. Ei muuta kuin häntä kippuralle ja kohti uusia haasteita!

Älä missaa seuraavia osia Paapan vinkeistä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti