maanantai 18. maaliskuuta 2013

Liettuan Voittaja 2013

2.3.2013 näyteltiin Liettuan Voittaja -näyttely ja Paapa oli paikalla! Akitat arvosteli Miroslav Zidar, Sloveniasta ja akitoja oli paikalle ilmoitettu seitsemän yksilöä. Pakko sanoa, että Liettuassa alkaa jo olla aika hienon näköisiä akitoja! Kolme kilpailijaa oli lisäksi Puolasta. Seuraavana päivänä jatkettiin lähes samalla kokoonpanolla Cathy Delmarin Irlannista arvostellessa. Tulokset voitte lukea tekstin lopusta. Nyt keskitymme siis matkakertomukseen!

Menomatka

Vilnan kapein katu Kuva: Tiina Vuorio
Matkaan lähdettiin perjantaina Hämeenlinnasta kukonlaulun aikaan. Paapa ei tainnut juuri silmiään olla ehtinyt avata! Autoon pakattiin akita, viisi mäyräkoiraa, kolme ihmistä ja tavarat, mutta onneksi on kunnon tila-auto. Sen jälkeen suunnaksi Helsinki ja Länsisatama. Karvakorvat pissatettiin nopsaan satamassa ja sitten vaan suoraa auto laivaan. Nelijalkaiset matkustivat rauhallisesti autokannella ja kaksijalkaiset suuntasivat aamiaiselle buffaan.

Tallinnassa auto ulos laivasta ja lähdettiin ajamaan kohti Vilnaa. Ensimmäinen pysäkki oli Pärnu ja vuorossa koirien ulkoilutus sekä eväiden ostaminen. Paapanen sai perinteiseen tapaan toteuttaa itseään vahtimalla etupenkillä kauppareissun ajan. Loppumatkan ajelimmekin melkolailla yhtä kyytiä ja perillä Vilnassa oltiin seitsemän maissa. Meidän kotimajoitus oli taas kyllä ihan mieletön! Tavaroiden ja koirien sisään raahaamisen jälkeen menimme valmiiseen ruokapöytään ja tervehdimme vanhoja tuttuja Vaidaa ja Olli-mäyräkoiraa.

Ja kuinkas sitten kävikään?

ROP-VET Kaakkomäen Kouji  Kuva: Tiina Vuorio
Aamusella sitten vain näyttelypaikalle, leiri pystyyn ja odottelemaan oikeiden rotujen alkua. Paapasen tassuttaessa kehään tuomari kysyi kolmesti ikää kun ei kerrasta tahtonut uskoa 10-vuotiaaksi. Hetken seisoskelua ja yksi kierros kehässä. Tuloksena erinomainen ja veteraaniluokan voitto sekä samalla ROP-VET kera jatkokilpailuonnittelujen. Kerrankin Tiina ehti ottamaan kuvia akita-kehästä ja niistä saattekin nauttia koko postauksen ajan. Sitten jatkettiin cacibin valinnalla joten Paapa sai poistua kehästä. Sepäs ei herraa miellyttänytkään ja nauratettiin ilmeisesti ihan tuomariakin
ulvomisella... Noh, saivat cacibinsa jaetuksi ja ottivat nartut arvosteluun. Jekku päästettiin lopulta takaisin kehään kun nartutkin olivat saaneet cacibinsa. Jonoon järjestäytyivät cacib-uros, cacib-narttu ja Jekku veteraanina. Ympäri mentiin ja voittajaksi valikoitui punainen cacib-uros. Jekku oli ROP-kehän kolmas. Titteliriviin lisäyksenä siis Liettuan Veteraani Voittaja 2013.

ROP-kehä 2.3. Kuva: Tiina Vuorio

Kehätoimitsijoista täytyy tähän väliin sanoa, että osasivat hommansa harvinaisen hyvin ollaksemme Liettuassa. Kokemattomammille ulkomaannäyttelymatkaajille sanottakoon, että Liettuassa sääntöjä ei tunnu tuntevan ketään, kaikkein vähiten kehäsihteeri. Näytteilleasettajan pitää itse olla hereillä ja tunkemassa kehään oikeassa vaiheessa. Huonommin organisoidusta kehästä saimmekin sitten mallia mahan täydeltä seuraavan päivän mäykkykehältä, mutta ei siitä sen enempää. Emme kuitenkaan nyt vielä mene julistamaan Liettuan näyttelyitä sujuviksi ja hyvin organisoiduiksi. 
ROP & VSP 2.3.2013 Kuva: Tiina Vuorio

Tavarat kasaan ja lepäilemään

Päätettiin että koska meidän matkaseurueella oli vain veteraani voittajat Minni, Ossi ja Jekku isoon kehään, poistumme takavasemmalle valmistautumaan seuraavan päivän koitokseen. Kaksijalkaisille oli vuorossa tutustumista Vilnan vanhaan kaupunkiin ja markkinoihin. Kuulemma kävivät syömässä ja tv-tornissa katselemassa maisemia. Me fiksummat matkalaiset vetelimme sillä välin lonkkaa yöpaikassa. Lopulta tulivat takaisin ja päästiin pitkille lenkeille jokainen. Sitten aikainen nukkumaanmeno ja akita-Paapan päivä oli melko täydellinen.

Markkinatunnelmaa Vilnan vanhasta kaupungista. Kuva: Tiina Vuorio

Näyttelyä osa kaksi

VSP Meyoko Go From Hachimantai Kuva: Tiina Vuorio
Olo oli kun teletapilla, mutta ei muuta kun UUDESTAAN. Siis näyttelyyn mars! Onneksi kehät oli laitettu aamu (ja ilta)unista akita-paapaa ajatellen vähän myöhemmälle tälle päivälle. Tykättiin enemmän tämän päivän tuomarista ja hänen sanelemastaan arvostelusta, vaikka tulokset olivatkin kuten edellisenä päivänä. Paapanen oikein heilautti häntää tuomari-tädille. (Kirjoittajan huomio: Pakko johtua alkavasta  dementiasta tai hetkellisestä mielenhäiriöstä!) Jälleen keskustelua hänen korkeutensa kypsästä iästä, mutta kyllä tuomari lopulta uskoi puhetta. Tuloksena ERI ja veteraaniluokan voitto sekä sitä mukaa ROP-VET. Taas valittiin cacib koirat ensin ja takaisin kehään. Sijoitus ROP-kehän kolmas.


Eväs-kakku Kuva: Tiina Vuorio
Päätimme jäädä isoihin kehiin ja ajaa Tallinnaan yötä myöden. Tällä säästää yhden hotelliyön, mutta ei suositella iltaunisille tai pienestä hermostuville! Isoon kehään meillä oli ROP-juniori Hippa, sekä ROP-veteraanit Minni, Ossi ja Jekku. Kehään mentiin ajatuksena kunhan pyörähdetään. Kuuluihan meidän matkaseuraan BIS-VET kestosijoittuja-mäyräkoirat. BIS-VET kehän arvosteli Irina Poletaeva Suomesta ja yllätys oli melkoinen kun Paapa otettiin yli 30 veteraanin joukosta jatkoon 8 parhaan joukkoon! Palkintosijoitus (3 parasta) jäi kuitenkin vielä saavuttamatta. Paapalle tämä oli joka tapauksessa ensimmäinen jatkoon pääsy BIS-VET kehässä. Toki Paapa on esiintynyt veteraaniluokassa vain Voittaja-näyttelyissä, joten ehkä se sijoitus vielä tulee.

Kotimatkalle

Molempien päivien ROP Nabukazu Go Sveika Kuva: Tiina Vuorio
Kamat kasaan, koirien ulkoilutus ja kunhan kaksijalkaisten shoppailuvimma oli taltutettu paikallisessa kolmen äksän Maximassa alkoi kotimatka. Lunta tuli taivaan täydeltä ja paikallisia oli ojanpientareet pullollaan. Ei tiedetä millä renkailla ajoivat, koska meistä oli vain normaali lumisateinen talviajokeli. Matkaan lähdettiin Vilnasta kymmenen maissa illalla ja Tallinnassa oltiin muutaman tankkaustauon jälkeen noin klo 4.30. Ennen laivaan menoa kuskille siis jäi aikaa ottaa tunnin torkut. Koirien pikaulkoilutus jäätävässä 20 asteen pakkasessa ja tuulessa. Paapanenkin tuumasi siihen että yksi pissa ja takaisin autoon! 

Kiitokset

Vaidalle ja Linalle kaikesta- ačiū! Vaida muuten on aivan mahtava emäntä vaikka onkin eläinlääkäri, tuumasivat myös nelijalkaiset. Matolääkkeiden leimojen saaminen ei ainakaan tuottanut ongelmia. Kiitos Tiinalle ja Taialle sekä mäyräkoirille kokojärjestyksessä Hipalle, Outille, Ossille, Minnille ja Onnille mahtavasta matkaseurasta! Ja seuraava ulkomaan matka on jo varattuna...

Kaakkomäen Kouji 10v 4kk Kuva: Tiina Vuorio

Akita-tulokset

Liettuan Voittaja 2.3.2013 KV-näyttely
Tuomari: Miroslav Zidar, Slovenia
UROKSET
Kijisei Go Sveika KP PEN1 ROP-PENTU
Nabukazu Go Sveika NUO ERI1 CACIB N.SERT ROP-1 LT V-13
Pl JCh Seiwamaru Go Miyaki Kozaki Kensha AVO EH1
C.I.B Pl Ch, Rom Ch, Pl JCh Akogareno Go Hanawa Kisaragi VAL ERI1 Vara-CACIB
C.I.B Fi Ch, Balt Ch, Balt VCh, MultiW Kaakkomäen Kouji VET ERI1 ROP-VET ROP-3 LT VV-13
NARTUT
Meyoko Go From Hachimantai NUO ERI1 CACIB N.SERT ROP-2 VSP LT V-13
Pl Ch Hachi Go Akogareno VAL ERI1 Vara-CACIB

Vilniaus Tauré 3.3.2013 KV-näyttely
Tuomari: Cathy Delmar, Irlanti
UROKSET
Nabukazu Go Sveika NUO ERI1 CACIB N.SERT ROP-1
Pl JCh Seiwamaru Go Miyaki Kozaki Kensha AVO ERI1
C.I.B Pl Ch, Rom Ch, Pl JCh Akogareno Go Hanawa Kisaragi VAL ERI1 Vara-CACIB
C.I.B Fi Ch, Balt Ch, Balt VCh, MultiW Kaakkomäen Kouji VET ERI1 ROP-VET ROP-3
NARTUT
Meyoko Go From Hachimantai NUO ERI1 CACIB N.SERT ROP-2 VSP
Chiisai-go Namitori AVO ERI1

Pl Ch Hachi Go Akogareno VAL ERI1 Vara-CACIB  

1 kommentti: