keskiviikko 9. heinäkuuta 2014

Paapan vinkit osa 5 - Näyttelyyn ilmoittautuminen

Paapa tykkää koiranäyttelyistä
Eesti Voittaja 2011
Melko usein meiltä kysellään kaikenlaista näyttelyistä. Paapan vinkit on jatko-bloggaus, jossa kertoillaan miten Paapan kanssa toimitaan. Paljastamme jokaisessa osassa muutaman salaisen aseenkin. Paapa ei mene väittämään, että vinkit toimivat kaikilla akitoilla muista roduista puhumattakaan. Jekku-akitaan nämä konstit ovat kuitenkin tehonneet ja tällaisia meidän kokemuksemme ovat..

***
Lukijoiden toiveesta Paapan vinkeissä käsitellään seuraavaksi näyttelyihin ilmoittautumista. Paapa kertoo millaisia näyttelyitä Suomessa järjestetään ja miten ilmoittautuminen hoituu käytännössä. Lisäksi paljastamme joitakin linkkejä ja muita lähteitä, joista pääset selailemaan Suomen näyttelytarjontaa. Ulkomaan näyttelyihin ja niihin ilmoittautumiseen tutustummekin aivan omassa Paapan vinkkien osassa.

Epäviralliset näyttelyt

Epävirallisia näyttelyitä ovat match showt, open showt ja pentunäyttelyt. Epävirallisten näyttelyiden tarkoitus on toimia näyttelyihin harjoittelemisen areenoina. Match ja open show:n ilmoittaudutaan yleensä paikan päällä. Ennakkoilmoittautuminen on kuitenkin lisääntynyt erityisesti open show:n. Poikkeuksena pentunäyttelyt, jotka muistuttavat eniten virallisia näyttelyitä ja niihin ilmoittaudutaan etukäteen järjestäjän ohjeiden mukaisesti.  

Tietoa pentunäyttelyistä löytyy Kennelliiton sivuilta. Yleensä pentunäyttelyt ovat kaikkien rotujen näyttelyitä.Kennelliitolla on olemassa epävirallisten koiranäyttelyiden järjestämisohjeet, joita pentunäyttelyissä noudatetaan. Pentunäyttelyissä tuomarina voi olla henkilö, jolla ei ole (vielä) rodun arvosteluoikeutta, mutta hänen katsotaan tuntevan rotu riittävän hyvin. Pentunäyttelystä saa kirjallisen arvostelun ja siellä järjestetään RYP sekä BIS kehät. Pentunäyttelyiden luokat ovat 5-7kk ja 7-9kk. Kuten virallisissa näyttelyissä, urokset ja nartut arvostellaan erikseen. Urosten luokkien jälkeen järjestetään rodun paras uros kilpailu, jonka jälkeen arvostellaan nartut ja paras narttu kehä. Tämän jälkeen valitaan sukupuolten parhaista ROP ja VSP pentu. ROP-pentu jatkaa ryhmä paras kehään, jossa sijoitetaan neljä parasta ja näistä ensimmäinen jatkaa BIS kehään.


Match show:sta eli mätsäreistä löydät tietoa näyttelyn järjestäjän kotisivuilta, koira-aiheisilta internet-sivuilta sekä seuraamalla paikkakuntasi ilmoittelua. Hyviä paikkoja bongata mätsäreitä ovat ainakin lemmikkitarvikeliikkeiden ilmoitustaulut sekä koirat.com verkkosivusto. Mätsäreihin ilmoittaudutaan tavallisesti ennen kehien alkua paikan päällä. Viime vuosina ennakkoon ilmoittautuminen on yleistynyt sillä kauniina päivänä mätsärien osallistujamäärät voivat paisua melkoisiksi ja paikkansa varmistamiseksi voikin ilmoittautua etukäteen. Mätsärien hinnat vaihtelevat 5-15 euron välillä. Mätsäreissä kilpaillaan tavallisimmin luokissa pennut (alle 1v), pienet aikuiset (alle 40cm), isot aikuiset. Toisinaan mätsäreissä voidaan järjestää luokkia veteraaneille, monirotuisille sekä lapsi ja koira tai junior handler kilpailuja. Tuomarina toimivat koiraharrastajat kuten kasvattajat, näyttelyharrastajat jne. Ompa tuomareina nähty eläinlääkäreitä, koirahierojia, eläintenhoitajia jne. Mätsärien arvostelussa painottuvat tavallisimmin koiran esittäminen ja esiintyminen rotutyypillisyyden sijaan. Mätsäriin voikin osallistua myös moniMätsäreillä koiraharrastusyhdistykset usein tukevat omaa toimintaansa, projektejaan tai jotakin hyväntekeväisyyskohdetta.


Open show tapahtumia järjestävät tavallisimmin rotuyhdistykset. Nämä eivät ole virallisia näyttelyitä ja niissä voidaankin järjestää erikoisluokkia ym. järjestäjän toiveiden mukaan. Osallistujat voivat saada kirjallisen arvostelun. Open show säännöt ovat järjestäjäkohtaisia, mutta usein open show on enemmän näyttelyn kaltainen koirien arvostelutapahtuma kuin mätsäri. Kennelliitolla on olemassa epävirallisten koiranäyttelyiden järjestämisohjeet, joita useimmissa open show:ssa noudatetaan. Eräissä roduissa rotuyhdistyksen open show on aivan yhtä tärkeä tapahtuma kuin rodun erikoisnäyttely. 


Ryhmänäyttely

Ryhmänäyttely on nimensä mukaisesti FCI ryhmittäin järjestettävä näyttely. Näyttelyjärjestäjä ilmoittaa mitkä ryhmät tai ryhmä näyttelyssä arvostellaan. On mahdollista, että ryhmänäyttelyssä arvostellaan vain osa ryhmän roduista. Esimerkiksi akita kuuluu FCI ryhmään 5 Pystykorvat ja alkukantaiset tyypit ja joissain 5 ryhmän näyttelyissä arvostellaan vain suomalaiset rodut jne. Ryhmänäyttelyt ovat virallisia näyttelyitä, joissa jaetaan sertifikaatit, yksi per sukupuoli kussakin rodussa parhaalle ERI SA:n saaneelle koiralle, joka voi sertin vastaanottaa. Virallisissa näyttelyissä kilpaillaan luokissa jotka ovat pennut 7-9kk, juniorit 9-18kk, nuoret 15-24kk, avoin 15kk-, valioluokka, käyttöluokka ja veteraaniluokka yli 8v. Valio ja käyttöluokkaan vaaditaan niihin oikeuttavat tulokset, muut luokat rajoitetaan koiran iän mukaisesti. Rodut arvostellaan ensin omassa kehässään. ROP, ROP-kasvattaja ja ROP-veteraanit jatkavat ryhmäkilpailuun ja myöhemmin BIS-kilpailuun.

Tietoa virallisista näyttelyistä julkaistaan Koiramme-lehdessä, Kennelliiton nettisivuilla sekä näyttelyiden ja niiden järjestäjien nettisivuilla. Ryhmänäyttelyihin ilmoittaudutaan ilmoittautumisajan puitteissa tyypillisimmin joko postitse tai sähköisesti. Sähköinen ilmoittautuminen on varmasti helpoin tapa jos koirasi on Suomen rekisterissä. Ilmoittautuessa postitse käytetään Suomen Kennelliiton virallista ilmoittautumislomaketta. Sähköisen ilmoittautumisen kaavakkeet vaihtelevat näyttelyn järjestäjittäin. Tavallisesti sähköinen ilmoittautuminen maksetaan luottokortilla tai verkkomaksuna. Ryhmänäyttelyiden ilmoittautumismaksut vaihtelevat 40 euron molemmin puolin.

Näyttelyura voi olla helpointa aloittaa ryhmänäyttelystä jos sellainen sattuu lähellä järjestettävän. Tämä siksi, että ryhmänäyttelyt ovat usein pienimpiä, järjestetään ulkona ja täten koiralle stressittömämpiä tilanteita. Mikään ei kuitenkaan estä osallistumasta ekalla kertaa mihin tahansa viralliseen näyttelyyn. 

Kaikkien rotujen ja kansainväliset näyttelyt

Kaikkien rotujen (eli KR) näyttelyitä ja kansainvälisiä (KV) yhdistää se, että ne ovat virallisia näyttelyitä joissa arvostellaan yhden tai useamman päivän aikana kaikki rodut. Näyttely eroaa tässä ryhmä- ja erikoisnäyttelyistä. Molemmissa näyttelyissä jaetaan sertit ja KV näyttelyissä lisäksi kansainväliset sertit eli cacibit. Jotkin KV näyttelyt ovat Voittaja-näyttelyitä, joissa on lisäksi mahdollista saavuttaa titteleitä. Palaamme myöhemmässä Paapan vinkkien osassa titteleihin, valionarvoihin ja muihin meriitteihin joita näillä on mahdollista saavuttaa. 

Rodut arvostellaan omissa kehissään, arvosteluluokat ovat kuten ryhmänäyttelyissä. Roturyhmittäin järjestetään päivän päätteeksi ROP koirien ryhmäkilpailu, joiden voittajat jatkavat BIS-kehään. Yksipäiväisessä nöyttelyssä BIS kehä järjestetään ryhmävoittajien selvittyä, useampipäiväisessä näyttelyssä ryhmien voittajat kohtaavat viimeisen arvostelupäivän päätteeksi.


Erikoisnäyttely

Erikoisnäyttely on näyttely, jonka järjestää rotua edustava rotujärjestö tai rotua harrastava yhdistys. Erikoisnäyttely on virallinen näyttely, joten siellä jaetaan sertit. Erikoisnäyttely on useimmiten yksi rodun tärkeimmistä näyttelyistä vuosittain. Erikoisnäyttelyssä järjestetään virallisten luokkien lisäksi pikkupentuluokka 5-7kk (ks. pentunäyttelyt), pentuluokka 7-9kk sekä jälkeläisluokka ja parikilpailu. Pentuluokista valitaan ROP ja VSP pennut, joista ROP kilpailee BIS-pentu kilpailussa. Jälkeläisluokassa esitetään jalostuskoira 3-5 jälkeläisensä kanssa. Arvostelu tapahtuu kuten kasvattajaryhmien osalta. Parikilpailussa yksi esittäjä esittää kaksi saman rodun edustajaa uros ja narttu samanaikaisesti. Parin tulisi olla mahdollisimman yhdennäköinen (väritys, liikkeet jne.). Jälkeläisryhmät ja parit kilpailevat virallisten luokkien ohella BIS-kehässä. Lisäksi voidaan järjestää lisäkilpailuja kuten paras pää, kaunein väri jne. Näyttelyyn voidaan sallia osallistuminen myös ns. turistiluokassa, jolloin koiralla on jokin virallisissa näyttelyissä hylkäävä virhe. Turistikoirat arvostellaan virallisten luokkien ulkopuolella.

Erkkarin tuomareiksi kutsutaan yleensä rotua erityisen hyvin tuntevia tuomareita tai kasvattajia. Melko usein erkkarituomari kutsutaan rodun kotimaasta tai muutoin  ulkomailta. Rotua edustava yhdistys järjestää rodun erikoisnäyttelyn. Rotuyhdistys voi päättää järjestää näyttelyn yhdessä toisen yhdistyksen kanssa tai jonkin suuremman näyttelyn yhteydessä. Suuremmat rodut (rekisterimäärät) voivat järjestää useampia erikoisnäyttelyitä joissa jakaa sertejä. Tällöin yhtä erkkaria kutsutaan pääerikoisnäyttelyksi ja muut ovat vain erikoisnäyttelyitä. Akitojen erikoisnäyttely järjestetään SSKY:n (Suomen seurakoirayhdistyksen) pääerikoisnäyttelyssä. Tähän saattaa tulla muutos nyt kun Akita ry on akitan rotua harrastava yhdistys ja voi päättää erikoisnäyttelyn järjestämisestä itse. Akita erkkarissa virallisten luokkien lisäksi kilpaillaan kaunein väri -kilpailussa.


Hyödyllistä tietää sekä linkkejä

Muista tarkistaa jo ennen ilmoittautumista, että koirasi rokotukset ovat varmasti kunnossa. Näyttelypäivänä muista ottaa rokotustodistus mukaasi. Ilman ajantasaisia rokotuksia koiraa ei hyväksytä näyttelyalueelle. Ajantasaiset rokotussäännöt löytyvät aina Kennelliiton sivuilta. Huomioi antidoping -säännön rajoitukset koiran osallistumiselle näyttelyihin. Ajantasaiset antidoping -säännöt löytyvät Kennelliiton sivuilta samoin kuin lista lääkkeistä ja niiden varoajoista.

Mikäli koiraltasi on poistettu hammas/hampaita tai kivekset, muista ottaa näistä todistukset mukaan näyttelyyn. Vain Kennelliiton hyväksymä ja viralliselle kaavakkeelle tehty todistus kelpaa. Tuomarin on pakko ottaa huomioon kivestodistus, eikä koiraa voida hylätä jos kastraatiosta on esittää hyväksyttävä todistus. Todistuksessa eläinlääkäri toteaa, että koiralta on poistettu toinen tai molemmat kivekset terveydellisistä syistä niiden oltua normaalit ennen kastraatiota. Hammastodistukset tuomari voi halutessaan huomioida, jolloin koira voidaan palkita hylkäävästäkin hammaspuutoksesta huolimatta. Eläinlääkäri toteaa todistuksessa, että koiralla on hammaspuutos, joka johtuu hampaan poistosta, poisto on tehty terveydellisistä syistä ja sitä ennen hampaat olivat normaalit.

Kennelliitto - Koiranäyttelyt
Kennelliitto - Lomakkeet ja säännöt
Koirat.com - Tapahtumat


Salaiset aseet

SSKY pääerikoisnäyttely 2013
Tuomari Rune Fagerström
Erikoisnäyttelyt ovat tilaisuuksia joihin mennään tapaamaan tuttuja, näkemään koiria ja viihtymään rodun ihmisten kesken. Tunnelma on aivan erilainen kuin tavallisessa näyttelyssä! Kasvattajat järjestävät erkkareissa kasvatti- ja pentuetapaamisia. Lisäksi paikalla näkee monesti myös ihmisiä koirineen tai ilman, joita ei ole ilmoitettu näyttelyyn. Erikoisnäyttelyt ovat myös hienoja tilaisuuksia analysoida rodun tilaa ulkomuodollisesti, sillä erkkareissa on useimmiten huomattavasti enemmän osallistujia kuin tavallisissa näyttelyissä. Näyttelyn palkintoihin ja ruusukkeisiinkin on usein satsattu tavallista enemmän. Suurempien rotujen erkkarien yhteyteen on tyypillistä järjestää luentoja ja/tai iltaohjelmaa esim. illallisen merkeissä. Erkkari voidaan järjestää rotuyhdistyksen muun tapahtuman yhteydessä kuten kesäpäivät tms. Erkkari on näyttely, joka kannattaa kokea - vaikka turistina!

Älä missaa seuraavia osia Paapan vinkeistä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti